GÜMÜŞLÜK 19. ULUSLARARASI KLASİK MÜZİK FESTİVALİ 19.08.2022

 

GÜMÜŞLÜK 19. ULUSLARARASI KLASİK MÜZİK FESTİVALİ
19.08.2022 Saat: 21.00

Ophelie Gaillard ve Atakan Sarı konseri

Gümüşlük-Koyunbaba/Antik Taş Ocağı Sahnesi

Sözün gelişi değil gerçeğin ta kendisi.

Bu akşam Myndos Antik Taş Ocağı’ nın sade, doğal, otantik, akustiği çok çok güzel ve büyülü atmosferinde tam bir şölen vardı.
Bu akşam orada olup bu konseri dinlemekten, seyretmekten öte yaşamak şansını yakalamış olanlara ne mutlu…

Öncelikle gecenin yıldızı Ophelie’yi size anlatmam gerekiyor. Ben onu Mezzo Tv, ARTE Tv, France 2 ve 5 Tv kanallarından ve youtube kanallarından tanıdım. Sevimli, cana yakın, duyarlı, titiz… VE..

Kullandığı viyolenseli merak ettiniz mi? Ben ettim. Sordum, sorduk, 1737 yılı yapımıymış.
Kendisi ile yapılan bir TV söyleşisinde duymuştum ama konser sırasında anlamadım. Demek çok bakımlı olduğu için yeni imiş gibi duruyor.
Yani bizler 287 yıllık bir çello dinlemenin ayrıcalığını yaşamış olduk.

Ve…

OPHÉLIE GAILLARD

“Teknik akıcılığı kusursuz. Tonlaması… kusursuz. Olgun, kesinlikle tatlı bir tonla çalıyor. Vibrato kullanımı ihtiyatlı ve zamana uygun. Tekrarları gözlemleme konusunda titiz ve süslemeleri zarif ve abartısız. Gaillard’ın çalışının akıcılığı ve kendinden emin fiziği, dinleyiciyi, başlangıçlar dışında, bunun parlak, güneşli, dansa dayalı bir müzik olduğunun farkına varmasını sağlıyor.”
Eleştirmen Stephen Eddins (Allmusic) son Bach kaydının (2011) böyle yazarken, 2007’de The Times onun “büyücü parmaklarını, büyük lirik kalbini ve renklerin kaleydoskopunu” selamladı.

Doymak bilmeyen bir merak, risk alma arzusu, uyumlu çello repertuarının tamamına karşı aşırı bir iştah, sınırların tamamen göz ardı edilmesi ve küçük tartışmalar: Bu parlak Fransız-İsviçreli müzisyeni her zaman farklı kılan özellikler bunlardır. Onun tutkusu? Kaynaklardan çalışmak, metni incelemek, virtüözlüğünü kullanarak müzikal söylemi ortaya çıkarmak ve müziği herkese sevdirmek.

2003 yılında Fransız Klasik Müzik Ödülleri’nde (Victoires) “Vahiy: Yılın Solo Enstrümanisti” seçilen sanatçı, o zamandan beri birçok prestijli mekanda resitallerde yer aldı: Concertgebouw Bruges ve Amsterdam; Bozarand Flagey, Brüksel; Bordeaux, Avignon, Poissy, Aix-en-Provence tiyatroları; Paris’teki Théâtre du Châtelet; Oji Salonu, Tokyo; Londra’nın Wigmore Salonu; ve benzeri.

Aynı zamanda yirminci ve yirmi birinci yüzyıl eserlerini icra ediyor ve örneğin, Britten’in Vanessa Wagner (Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique) ve Pierre Bartholomée’nin solo viyolonsel için Oraison’u ile birlikte eksiksiz Viyolonsel Süitleri ve Piyano Sonatlarını kaydetti. .

2009 yılında Londra’daki efsanevi Abbey Road Stüdyolarında Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile kaydettiği solo albümü Dreams (Aparté), büyük bir halk başarısı oldu.

Çok yönlü sanatçı Ophelie Gaillard ayrıca Japonya Filarmoni, Kraliyet Filarmoni, Polonya Radyo Orkestrası ve Romanya Ulusal Radyo Orkestrası, Budapeşte Franz Liszt Oda Orkestrası, Moskova Oda Orkestrası, Toulouse Odası gibi orkestralarla düzenli olarak solist olarak sahne alıyor. Orkestra, Monte-Carlo Filarmoni Orkestrası, Slovak Filarmoni Orkestrası vb.

Ophélie Gaillard, 1998’de Leipzig’deki J. S. Bach Uluslararası Çello Yarışması’nda üçüncülük ödülü de dahil olmak üzere büyük uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazandı. 2010’da Münih’teki ARD Uluslararası Çello Yarışması jürisine davet edildi.

Düzenli olarak radyoda (France Musique, France Culture, France Inter, Radio Classique, BBC Radio 3, Espace 2) ve televizyonda (Fransa 2, Mezzo, Arte) yer almaktadır.

2015 yılında çift ALVORADA CD’si Strad Magazine tarafından Star Recording ödülüne layık görüldü. Popüler İspanyol ve Latin Amerika müziklerine bir yolculuk olan bu program, diğerlerinin yanı sıra Brezilyalı şarkıcı Toquinho ile Fransa, İtalya (MiTo Festivali), Meksika (Cervantino Festivali) turnesindeydi ve 2016’daki ikinci CPEBACH kaydı eleştirmen tarafından övgüyle karşılandı ve bir Diapason aldı. d’or, Choc de la Musique Classica, FFFF Telerama.

Büyük beğeni toplayan diğer kayıtlar arasında Bloch’un Schelomo’lu Exils, İngiliz şef James Judd yönetimindeki Monte-Carlo Filarmoni Orkestrası ile Korngold’un çello konçertosu, Çek Ulusal Senfoni Orkestrası ile Strauss’un Don Kişot, Pulcinella Orkestrası ile Boccherini ve daha niceleri…

Karşılaşmalardan hoşlanan Lambert Wilson, hip-hop dansçısı İbrahim Sissoko, koreograflar Sidi Larbi Cherkaoui ve Damien Jalet, dansçılar Hugo Marchand ve Ludmila Pagliero (Etoiles of the Opéra National de Paris) veya bossa’nın Brezilyalı yıldız şarkıcısı ile düzenli olarak aynı sahneyi paylaşıyor. nova Toquinho (Canto de sereia 2017’de MiTo festivalinde Aparté için kaydedilmiş canlı albüm).

Sandrine Piau, Ophélie Gaillard ve Pulcinella’nın ortaklığıyla kaydedilen 2019’da Boccherini’ye adanmış bir ikili albümün ardından, 2020’de Vivaldi, I colori dell’ombra’nın mezzo-sopranos Lucile kaydettiği ikili albüm sayesinde geniş bir dinleyici kitlesi başarısı kazandı. Richardot ve Delphine Galou.

Ophélie Gaillard, Frédéric Chaslin yönetimindeki “Viyana Morphing Orkestrası” eşliğinde, Mozart’ın çello ve orkestra eserlerinin transkripsiyonları ile, 2021’in başında bize 100 yıllık opera aryalarında bir yolculuk sunuyor. , Verdi, Çaykovski, Offenbach ve Puccini.

Mart 2022, 1730’lara, Ophélie Gaillard ve Pulcinella, konuk sanatçılar Sandrine Piau ve Lucile Richardot ile birlikte, Londra’da şanslarını deneyen Geminiani, Porpora, Bononcini gibi İtalyan bestecilerle tanışır ve şiirsel bir « Londra’da Bir Gece » geçirirler.

2014 yılında Cenevre’deki Haute Ecole de Musique’de Profesör olarak atandı ve Carl Philipp Emanuel Bach’ın Pulcinella ile çello konçertosunu kaydettiği kaydı, yılın DIAPASON D’OR’u ödülünü aldı.

Gecemizi aydınlatan ikinci yıldız Atakan Sarı idi.

1981’de İzmir’de doğdu. İlk müzik ve piyano derslerini kendisi gibi piyanist olan Prof. Mahmut Sarı’dan aldı. Ortaokul yıllarını Bilkent Üniversitesi müzik bölümünde Feza Gökmen ile viyola çalışarak geçiren Atakan 1997’de tekrar piyanoya Çukurova Üniversitesi’nde Can Çoker ile dönüş yaptı. Bu ustayla çalıştığı yıllar içerisinde pek çok konser verdi.

1999’da T.C. Kültür Bakanlığının düzenlediği piyano yarışmasında birinciliğe layık görüldü. Ertesi yıl Amerikalı piyanist Martin Berkofsky’nin bir Türkiye turnesinde tanıştığı Atakan Sarı, kendisinin sonraki yıllarda hem asistanı hem de arkadaşı oldu. 2002’de Manhattan School of Music’de Dr. Mikowsky’le piyano lisans derecesini kısa sürede burslu olarak tamamladı. Burada Dr. Reiko Fueting ile kompozisyon, Dr. Peter Andreacchi ile teori çalıştı vw ünlü Fransız besteci Pierre Boulez’in bestecilik atölyesine katıldı. Bu yıllarda Greenfield, Merkin Hall, 92Y, Makor gibi New York’un tanınan konser salonlarında sahne aldı. Amerikalı besteci Alan Hovhannes’in Beskofsky için bestelediği 2 piyano ve orkestra için olan konçertonun ilk kaydını gerçekleştirmek için 2003’de Moskova’ya davet edildi. Moskova Globalis Senfoni Orkestrası ile Konstantin Krimetz idaresinde gerçekleştirilen bu kaydın tüm gelirleri Rusya, Beslan’da yaşanan trajedide çocuklarını kaybeden ailelere yardım amaçlı gönderildi. Bu CD’nin Clavier dergisinde övgü dolu sözler alıp Amazon web sitesinin listesinde ilk 10’a girmesi üzerine ertesi yıl aynı eserin prömiyeri için Tchaikovsky Salonu’na davet edildi. 2005’de New York Carnegie Hall seçmelerini kazanarak burada bir resital verme hakkı kazandı. New York’da İlhan Mimaroğlu ile de yakinen tanışıp birçok parçasını seslendirip kayda aldı. Yine Berkofsky’le beraber Ermenistan turnesini gerçeleştirerek oraya giden ilk Türk sanatçı oldu.

2006’da master derecesini almak üzere girdiği NY Ithaca College’e araştırma görevlisi olarak kabul edildi. Burada İngiltere Trinity College’dan Karl Lutchmayer ve Charis Dimaras ile piyano çalışmalarını sürdürerek Hockett ve Ford konser salonlarında geniş katılımlı iki büyük resital düzenledi. Cornell Üniversitesi’nin davetiyle orada da oda müziği ve Orta Doğu Müziği gurubunun 3 sene şefliğini yapan Atakan Sarı KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevinin ardından şu an Yakın Doğu Üniversitesi’nde dersler vermektedir.

Her iki solistimizin özgeçmişlerini, kariyer basamaklarını bu iki alıntı ile okudunuz, öğrendiniz ama bunlar bu geceyi anlatmaya yetmiyor.

Çello ve piyano ayrı ayrı güzel olabilir, ayrı ayrı solistlerimiz eserleri çok güzel icra etmiş olabilirler.

İkisinin uyumu, mükemmel bir senkronizasyon insanı hayran bırakıyor. Uzun zamandır böylesine bir uyum hiç yaşamadım. Piyano çellonun çello biyanonun önüne geçmiyor. yürüyorlar. Sanki birlikte bir pazar sabahı bir promenade’a çıkmışlar.
Sordum sizler ne zaman başladınız çalışmaya diye… Önce İzmir’e çaldık şimdi de burada dediler. Demek bunlar eserleri içselleştirme işini öne almışlar.
Bravo demek kalıyor bize .

PROGRAM
Johann Sebastian Bach’ın viyolensel için yazılmış 3 no’lu suite ‘i ile başladı.
Ophelie Bach’ın ince, ayrıntılı tınılarını sabırla ve adeta bir nakış işler gibi işledi.
suite no 3
Gabriel Faure – Elegiesi bizi biraz daha bu dünyalara taşıdı.
Çek uyruklu, Bohemyalı çellist ve besteci David Popper, (1843-1913) – Rhapsodie Hongroise/ Macar Rapsodisi adeta çellonun telleri üzerinde dans eden arşenin ile piyanonun tuşları ile derin bir yarenliği gibiydi. Hiç yüksek sesle birbirlerine bir şeyler anlatmadılar. Öylesine sakinlerdi.
Alman Johannes Brahms’ın opus 38 si minör sonatı da aynı şekildeydi.

Ne yazık ki bu güzellikler de zaman ile sınırlı. Bereket seyircinin bu dolu dolu coşkusunu bir bis parçası ile devam edebildi.

Ophelie Gaillard ayrıca bu festivalde 8 öğrenciye de masterclass yaptırdı. Bu gençlerin yarın festival merkezinde Toprak Ev’de konserleri var…

Yaşasın Müzik…
Bir başka konserde yine birlikte olmak ümit ve dileğiyle sağlıcakla kalın, sevgi içinde ve müzikle yaşayın.

Konserle ilgili fotoğraf ve kısa videoları Ali Can Polat Facebook’tan görüntülemek ve dinlemek mümkündür.

 

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10160583330050101&id=617430100

Yorum bırakın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.