PORTEKİZ’DE DÜNYANIN EN ESKİ ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİSİNİN BULUNDUĞU COIMBRA KENTİ VE ÜNİVERSİTESİ. BU ÜNİVERSİTENİN JOANINA KÜTÜPHANESİ. AŞAĞIDA BU KÜTÜPHANENİN VE İÇİNDE BULUNAN KİTAPLARIN ÇOK İLGİNÇ KORUNMA YÖNTEMİ.
Doğanın dilini öğrenmemiz gerekiyor.
Y A R A S A L A R:
Yarasalar bu eski kütüphanedeki kitapların korunmasına yardımcı oluyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bu binadaki yüzlerce el yazması değerli kitapların böcekler tarafından yenmemesi için onları koruyan bir yarasa kolonisi
Portekiz’de en bilinmeyen ve en çok konuşulan yarasa kolonisi Coimbra Üniversitesi Joanina Kütüphanesi’nde yaşamaktadır. 16. yüzyıldan beri yüzlerce cildi yenmemeleri için korumakla sorumlu olan yarasa bu kolonisidir. Böcekler tarafından ‘korunan kütüphane’ olarak bilinir.
Değerli Coimbra Kütüphanesi’ nde yaşayan her bir yarasa, bir gecede yarım bin böcek avlanabilir.
Yarasaların kağıt veya tahta ile beslenebilen böcekleri yakalama yeteneği, var. Kitaplar ve mobilyalar (raflar, masalar, sandalyeler… ) bu yöntemle korunuyor. Bu arada kütüphaneyi kapatmadan önce personel masaları yarasa dışkılarından korumak için bir bez ile kaplıyor. Ertesi gün onları kaldırıp yerleri siliyorlar.
Joanina Kütüphanesi Portekiz barok mimarisinin en üst seviyesidir ve Avrupa’nın en zengin kütüphanelerinden biri olarak kabul edilir. 1728’de inşaatı tamamlandı ve 1777’den 20. yüzyılın ilk yarısına kadar Üniversite Kütüphanesi olarak çalıştı. 16. yüzyıla 18. yüzyıla kadar uzanan 60.000’den fazla çeşitli temalarda ciltler var.
Bu üniversiteyi 5 yıl önce gezdim. Çok beğendim sevdim. Hatta bir amfisinde Latince ders bile verdim (!) alkış topladım. (oyun gibi) Doktor ve hukukçuların etik yeminlerinin yapıldığı ve cüppelerinin bulunduğu salonları gezdim. Üniversute tıp ve nukuk fakülteliri ile 1290 yılında çalışmaya başlanmış. Üniversite merkezinin 1537 yılında Lizbından buraya taşınmasından sonra çok büyümüş ve gelişmiş. Hayran kaldım. Ama doğrusu bu yarasa korumasını ilk kez duydum, öğrendim. Bana çok ilginç geldi.
22.12.2022
22.12.2022