DEMOKRASİLERDE SEÇİMLER
ER. TE. LE. NE. MEZ.
Aşağıda iki fotoğraf var. Bu fotoğraflar Almanya’nın başkenti Berlin’in 26 km. güneybatısında Potsdam’da bulunan Cecilienhof Sarayı’nda toplanan konferansta çekilmiştir.
Nazi Almanya’sı 2. Dünya Savaşı sonunda 09.05.1945 tarihinde Sovyet Kızılordusunun Berlin’e girişiyle kesin olarak yenilmiş ve teslim olmuştur.
“Big Three” olarak adlandırılan galip devletler 17 Temmuz 1945 – 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında bir araya geldiler. Toplantıya Birleşik Krallık’ tan Churchill, ABD’ den Truman ve Sovyetler birliğinden de Stalin katıldı.
Bu konferans devam ederken Birleşik Krallık’ ta seçimler yapılmıştı. Churchill seçimleri kaybetti, Yerine Attle seçildi. Konferansa Atlle Churchill’in kalktığı sandalyeye oturdu ve kaldığı yerden devam etti.
Burada dikkatinizi çekmek istediğim şey: Henüz barış imzalanmamışken, yani İngiltere savaş halindeyken seçimler daha önce öngörülen zamanda yapılıyor, iktidardaki parti seçimi kaybediyor ve yerine İşçi Partisinden Attle seçiliyor. Konferansa da bu şekliyle devam ediliyor.
Sonuç demokrasilerde seçimler ertelenmiyor. Anayasamıza göre de (m.78 savaş hali dışında) ertelenemez.
Bu yönde girişimler son derecede yanlıştır.
Not: Bu koltuklar aradan geçen 78 yıla karşın aynı yerde, aynı şekilde duruyor ve korunuyor.