GLADYATÖR

GLADYATÖR
Biz insanlar hayvanlar aleminde, memeli türümüz içinde gelişmişiz, bileğimizin gücüne aklımızın gücünü eklemişiz, çok büyük işler başarmışız. Dik durmakla, ellerimizi kullanmakla başlayan maceramız bizi bu muazzam “uygarlığımıza” kadar getirdi.
Yaptığımız şeylerin büyüklüğü başımızı döndürdü, sarhoş etti. Büyüklenme, kibir hastalığına yakalandık. Elimize geçirdiğimiz bu güçleri hem doğaya ve hem de kendi türümüze karşı çok yanlış yönlerde kullanmaya başladık. Zor kullanmak, eziyet ve işkence etmek, birilerine acı çektirmek, ağlatmak, üzmek bize zevk vermeye başladı.
Bu fotoğrafta bir Romalı gladyatör görüyoruz. Biraz sonra arenaya çıkacak ve kendisi gibi birisiyle ölümüne dövüşecek. Biz de tribünde ölsün-kalsın diye tempo tutacağız. Bunun adına utanmadan uygarlık diyeceğiz.
Diyebilirsiniz ki; o günler çok eskilerde kaldı, şimdi aydınlanma dönemi başladı, insan hakları çok gelişti…Sahi gerçekten öyle mi?
Lütfen hemen cevap vermeyin.
Horoz, deve güreşleri ? Boks maçları, at yarışları niçin? İnsanları, hayvanları niçin hala dövüştürüyoruz? Bu dövüşlerden niçin zevk duyuyoruz? Niçin bir başkası acı çekerken zevk alıyoruz?
İnsanları niçin yarıştırıyoruz? O güzellik yarışmaları neyin nesidir? Biri diğerinden niçin güzel niçin çirkin olsun? Birileri çıkacak, jüri “kızım sen en güzelsin” diyecek. Şimdi yine hemen cevap vermeyin bu soruyu kendinize sorun, cevabı yine kendinize verin…
Birileri sabahtan akşama kadar çalışıyor, ürettiğine, yarattığına el koyuyoruz, yan gelip yatıyor ama sesini çıkarmayanları acımasızca sömürüyoruz. Utanmıyoruz, bu insanlar acı çekerken, arenada can veren gladyatör gibi can verirken ben, biz senden üstünüz, güçlüyüz, güzeliz, zenginiz diye böbürleniyoruz.
Bunun adına uygarlık diyoruz. Batsın bu dediğiniz, dediğimiz uygarlık!
Not: Latince glad kılıç, glatyatör elinde kılıç tutan anlamına gelmektedir. Türkçedeki karşılığı kılıçtar veya kılıçdardır.
Türkçe sözlüklerde yer almıyor.
Fotoğraf açıklaması yok.

Yorum bırakın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.