AĞAÇ DEĞİL ORMAN

AĞAÇ DEĞİL ORMAN
Sevgili arkadaşlar,
Bitki ya da hayvan bunların hiçbirine ottur, böcektir, kuştur sinektir, ayının tekidir, ne inatçı keçidir, ne domuzdur o, bıktık bu sineklerden falan filan demek yok. Bunların hepsi bir araya gelince ağzımızı açık bırakan o muazzam ekolojiyi oluşturuyorlar.
Yeni kıtada incir bitkisi yokmuş. ABD’li uzmanlar bizden bu ağacın fileleri istemişler, biz de ne demek, alın istediğiniz kadarını sökün, götürün demişiz. Onlar da alıp götürmüşler. Fideler yetişmiş, büyümüştür, ancak meyve vermemişler. ABD’li botanikçiler araştırmışlar, incirde döllemeyi dolayısıyla meyve oluşumunu sağlayan bir sinek ( ilek ) olduğunu keşfetmişler. Bu kez bu sineklerden alıp götürmüşler. Sonuç mükemmel. Anadolu’nun güzelim incirleri yeni kıtada da yetişmeye başlamış.
Bunların hepsi bir bütünün parçaları. Bunlardan bir tanesi olmazsa yapacağınız ya da bir yerlerden bulup masanızın üzerine koyacağınız, dünyanın altını, gümüşü ve pırlantası ile süsleyeceğiniz vazonuzun bir yeri eksik kalır. O eksiklik vazonuzdaki suyu kaçırır.
İşte bu lanet yangınlar elimizdeki paha biçilmez vazoyu elimizden alıp yere çarpıyor. Vazo tuz buz oluyor. Ekosistem perişan oluyor. Milyonlarca, milyarlarca canlı yanıp kül oluyor.
Sonradan ne kadar özenle vazonun parçalarını yan yana getirmeye çalışsak da yine bazı parçalar eksik kalıyor. Bir çok endemik bitki ve hayvan yok olup gidiyor.
Yangınları, ama fakat demeden elimizdeki tüm olanakları kullanarak söndürelim. Elimizdeki bu ekosistemin güzelliğinin farkına varalım ve yanmaması, yok olmaması ve kesilmemesi için elimizden geleni yapalım.
Herkese iyi bir hafta diliyorum.
aCp

Yorum bırakın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.