DONDURMA

DON, DONN DONDURMA
DONDURMAM GAYMAK….
Nerede o eski dondurmalar…
a) Dondurma külahında devrim. “Devrilmez hacıyatmaz külahlar”
b) Dondurmada karşı devrim. Külaha doldurduklarının adı dondurma kendisi dondurma dışında her şey. İçinde 15 ‘in üzerinde katkı maddesi var da örneğin süt yok. Lütfen satın aldığınız şeyin içindekileri kutusundan okuyun. Eminim, siz de benim gibi çok şaşıracaksınız.
Dondurma yedikten sonra neden bir bardak su içmek istiyoruz?
Dondurmanın verdiği serinlik kaç dakika sürüyor ?
Neden biz insanlar dondurmayı çok seviyor, çok istiyor ve tüketiyoruz. Bizim dışımızdaki canlılar acaba bizden daha mı az sıcaktan etkileniyorlar. Örneğin bir aslan ya da eşek harçlık parasını biriktirip bizim gibi dondurmacıya koşuyor mu?
Eskiden kış mevsiminde dondurmadan konuşan biri çıkarsa aşeriyor galiba derlerdi. Şimdi yaz kış dondurma yiyoruz. Ne oldu bize?
Keyfiniz kaçsa da benim şu bir çift lafıma kulak verin dondurma yerine soğukça bir tas su için, ayran için, bir dilim bir karpuz yiyin veya çay için.
Dondurma adı altında dondurmaya benzeyen şeyleri yemeyin.
Dondurma serinletmez, hararet yapar.
27.07.2023
aCp
@@@@@ alıntı
Endüstriyel dondurmanın içinde süt değil süt tozu var.
Şeker açısında inanılmaz bir miktar söz konusudur. En kötü tarafı ise bunu gerçek şeker değil Nişasta Bazlı Şeker olması. Oran ise belirsiz. Yenile miktarın ötesinde NBŞ tek başına bir diyabet tuzağı. AB’de % 18 olan oran bizde uzun süre % 25 düzeyindeydi çok yeni %18’e düşürüldü. Yani yarım kiloluk bir dondurma paketinde 90 gram şeker var.
Kıvam arttırıcılar diğer bir tehlike: guar gum, keçiboynuzu gamı, Selülöz Gam, Karragenan, Ksantan gam diye sıralanan listede selloz gamı diye ne düğü belirsiz bir tanım var. Burada kullanılan metilselülöz denile maddenin aslında bir tehlikeli bir formaldehit türevi olduğun biliniyor. Bu kanserojen bir maddedir. Kıvam derken az miktarda da olsa süt tozu ve su ile birleşince hacim olarak büyük bir artış sağlanmakta ve iddialara göre içine havada basılarak dondurulmakta böylece ağırlık arttırılmaktadır. Karregan ise kansere neden olan klorihidridine dönüşebilmektedir.
Bademli meşhur dondurmalar var. Formaldehit akrabası Benzaldehid’in badem aroması için kullanıldığını biliyor muydunuz?
Mono ve digliserid ise trans yağlardır ve sizin için uygun değildir. Ayrıca bu yağların kökeni konusunda bir bilgi de yoktur.
Yumurta içerebilir diye bir ifade var ya onu altındaki gerçek ise yumurta yerine ‘’DİETİLEL GLİKOL’’ kullanılıyor. Yumurta tadı veriyor. Bu madde antifriz ve boya çıkartmada kullanılıyor.
Peki, meyve aromaları için kullanılabilen maddelere bir bakalım:
Piperonal aslında bit ilacı: Vanilya tadındadır.
Etil Asetat, Ananas,
Aldehid C17: Kiraz, böğürtlen
Buteriladehid Fındık
Benzil asetat: Çilek
Amil asetat: Muz tadı için kullanılıyor.
Doğal dondurmadan güzeli yoktur. Mahalle dondurmacınızdan şaşmayınız. Dondurmam Gaymak filime saygılar.
Bir dondurma ve gelato görseli olabilir

Yorum bırakın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.