BAYRAM – KURBAN BAYRAMI

BAYRAM – KURBAN BAYRAMI

Yarın İslam inanışında olanlar için bayram, kurban bayramı. Kurban nedir, kurban bayramı ne demektir konularında bir şey söyleyecek değilim. Kimseye niçin kurban kesiyorsun veya kesmiyorsun yahut da kurban kes ya da kesme diyecek değilim. Esasen böyle bir şey benim ne hakkım ve ne de haddimdir. İsteyen istediği gibi ibadetini yapar veya hiç ibadet falan yapmaz. Bu tümüyle o kişinin dünya görüşü ve özgürlük anlayışına bağlıdır.

Kurban değişik gerekçelerle yeryüzünde birçok kültürde olan bir gelenek, bir rituel…

Benim üzerinde durduğum dün ve bugün insanlar neden kurban kesmektedirler?
Hatta bir adım daha ileriye gidersek soruyu şöyle de sorabiliriz. İnsanlar niçin dua ederler?

Hiç kuşkusuz ki; tarihin derinliklerinden günümüze değin insanlar doğa olaylarını gözlemlemişler ve o işleyişi anlamaya çalışmışlardır. Bu araştırma ve soruşturmalarda insanlar bu muazzam büyüklükteki olayların onlardan daha da büyük bir güç veya güçler tarafından yönetildiği sonucuna varmışlardır. Kimileri yok öyle sir şey demeyi uygun bulmuşlardır.

Bu çözümlemeler sonrasında aracılı veya aracısız olarak insanlar kendilerini o büyük güç veya güçler ile karşı karşıya hissetmişlerdir. İyi, kötü, doğru yanlış gibi kavramları da şekillendirdikten sonra bu olayların işleyişinde kendi sorumluluklarını sorgulamaya çalışmışlardır. Bazı kötü şey veya olayların kendi yanlış hareketleri iyi şeylerin de doğru hareketleri sonucu olduğuna karar vermişlerdir. Kendilerini cezalandıracak veya ödüllendirecek olanın da yine bu büyük güç veya güçler olduğunu düşünmüşlerdir.

Acaba diyorum insanlar o büyük gücün rızasını kazanmak için o büyük güce karşı bazı eylemlerde mi bulunuyorlar? Örneğin dualar ediyorlar, namazlar kılıyorlar, haç çıkartıp boyun büküyorlar, oruçlar tutup kurbanlar mı kesiyorlar?
Yahut da o büyük güçten ricada bulunmak veya yanlış tutum ve davranışları, günah sayılan eylemleri için kendilerini affettirmek mi istiyorlardır?

Benim bu görüşlerimi kabul etmeyebilirsiniz. Bu çok anlaşılır bir şeydir. Ama kurban kurbandır, biz böyle gördük böyle de yaparız da diyebilirsiniz, o da yine sizin bileceğiniz bir şeydir de.
İsterseniz böyle deyip kestirip atmadan bir kez bu ve sonrasında gelecek soruları kendinize sorabilirsiniz? Eğer bir sonuca varırsanız bana da söyler misiniz?

Yorum bırakın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.