OSMANLI PADİŞAHININ  İLK VE SON YURT DIŞI SEYAHATİ

OSMANLI PADİŞAHININ  İLK VE SON YURT DIŞI SEYAHATİ
Rumi takvime göre 1283 ve Miladi takvime göre de 1867 yılında Osmanlı Devletinin başındaki Padişah Sultan Abdülaziz hazretleri 47 gün sürecek olan bir Avrupa seyahati yapmaya karar verir. Osmanlı beyliği 1299 tarihinde kurulmuş, Abdülaziz’ e kadar geçen tam 568 yıl gibi uzun süre boyunca, savaşlar dışında hiçbir devlet başkanı, padişah yurt dışına çıkmamış. Bu seyahat ile bir ilk yaşanacaktır. Şeytanın da bacağı kırılmış olacaktır. Saray ve çevresinde meraklı, heyecanlı ve hummalı bir çalışma sürdürülmektedir. Seyahatin güven içinde, Devlet i Aliye ’nin şanına yakışır bir şekilde ve olabilecek olanının en iyisi olması için uğraşılmaktadır. Ancak devrin uleması bu konuda farklı düşünmektedir. Avrupa Dar-ül Harb toprağıdır. Savaş dışında halife padişah hazretlerinin Dar-ül İslam’dan Dar-ül Harb toprağına ayak basması caiz değildir. Ancak padişah hazretleri Avrupa’ya gitmeyi bir kez kafasına koymuş, bundan geri dönüş olmaz. Ulema düşünmüş taşınmış ve engin ilim ve tecrübeleriyle bir çözüm yolu bulmuştur.
Sultan hazretlerinin ayakkabısının astarı arasına diyar-ı İslam toprağı bağlanacak ve dolayısı ile oralarda dolaşırken yine Osmanlı toprağına basmış olacaktır.
Demirel demokrasilerde çare tükenmez derken biz onu çok özgün bir söz söyledi diye alkışlamıştık ama o meğer Sultan Abdülaziz örneğinden esin almışmış!

Elbette çok renkli geçecek bu seyahati ve sonrasını çok merak ediyorsunuz. Doğrusu çok güzel öyküler var. Merak edilmeyecek gibi değil.
04.02.2023

Bir 2 kişi görseli olabilir.

Yorum bırakın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.