G E Z G İ N A Ğ A C I

 

 

 

G E Z G İ N A Ğ A C I

 

(Arbre du Voyageur)

 

Ravenala Madagascariensis, the travelers
Scientific classificationedit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Monocots
Clade: Commelinids
Order: Zingiberales
Family: Strelitziaceae
Genus: Ravenala
Adans.
Species: R. madagascariensis
Binomial name

Ravenala madagascariensis

Sevgili arkadaşlar, özellikle de gezmeyi, uzak diyarlara seyahat etmeyi seven arkadaşlar: Bu ağaç Madagascar adasına özgü, oranın endemik bir bitkisi. Palmiye türünden…

Ağaç bulunduğu yere gelen ziyaretçilere kentin girişine kurulmuş bir zafer takı gibi yapraklarını kaldırıp adeta selam veriyor. Elbette onu gören gezginler bu selamı karşılıksız bırakmıyorlar.

Bununla da kalmıyor, bu görkemli güzellik size bir Anadolu köylüsü gibi hele gel, otur biraz soluklan, yorulmuşsundur, biraz dinlen sonra yoluna gidersin diyor. Geniş yaprakları ile yüzünüze serinlikler üflüyor, rahatlıyorsunuz. Yüzünüz gülüyor.

Bunları konuşurken bu doğa harikası bir yandan da size susuzluğunuzu giderecek bir ikramda bulunmaya hazırlanıyor. Anadolu insanı nasıl hemencecik bir tasta size soğuk bir ayran çalkalayıverirse bu ağaç da susuzluğunuzu giderecek öyle soğuk bir bardak su veriyor.

Bunları masal gibi anlatıyorum ama masal değil bunlar yaşanmış gerçekler. Madagascar gezimizde arkadaşım, yoldaşım Turgay Tuna ile bir köye yaptığımız ziyaret sırasında mısır püskülü gibi düz saçlı ama zenci suratlı (Malay ve Zanzibar kırması) bir yerli anlattı ve birleştirdiğimiz avuçlarımıza doldurduğumuz suları içtik. Yüksek yüksek dağların eteklerinde oluşan kaynakların suyu kadar temiz, ve lezzetli bu su ile susuzluğumuzu giderdik. Dahası Anadolu’da (tabi eski yıllarda) ikram edilmiş ayranın dudaklarımızdaki son kalıntılarını temizlemek için nasıl elimizin tersini kullandıysak burada da onu yaptık. Hatta bir de ohh dedik.

Bu ağaç o ağaç mı diye sorarsanız söyleyeyim. Bu ağaç o değil. Bize suyunu ikram eden ağacın görünüşü bu kadar fiyakalı olmadığı için ben bunu sizin için Google’dan arayıp buldum ve buraya koydum.

 

 

 

Yorum bırakın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.