RANT EN DEĞİŞMEZ DEĞER

RANT EN DEĞİŞMEZ DEĞER

 

Çok önce değil, bundan 14 ay önce yakınımızdaki iki katlı ev 1,1 milyon liraya satıldı. Pek sevimli ve güzel bir ev değildi. Konumu, kullanışlılığı da iyi değildi. Alanlar evin altını eştiler, bodrum katta  bir oda kazandılar, imar barışı için daha önce bir başvuruları da varmış, sağa sola, öne arkaya evi büyüttüler. İçeride odaların, banyonun bir çok şeyin yerini değiştirdiler.

Balkon ve pergola derken teras kata merdiven… Bina eskisinden de daha biçimsiz oldu.
Derken bu ekleri yapan burayı sattı. 700 bin lira masraf yapmış. 3,15 milyona satmış. Satın alanlar yağmurla birlikte büyük bir hayal kırıklığına uğramışlar. Odaların her birinde 10 santim su… Satın alan da satışa çıkardı. Çıkarmadan önce söylendiğini göre 50 bin lira izolasyon masrafı yapmış. Binanın cephesinde asılı satılık ilanı kalkınca sorduk. 5,6 milyona satılmış…

Alan satan memnun olmalı. Belki bu yeni alanlar da satarlar, belki yeni alanlar da eskiler gibi yine kazançlı çıkarlar. Niçin olmasın?

Son alış ile satış arasında 5,600-3,150: 2, 450 milyon lira fark var. 50 bin lirası masraf olarak çıkarsak geriye 2.4 milyon TL yapar.

Bu alış ile satış işlemi arasında 6 ay var. Yani 6 ayda 2,4 milyon TL.

Şimdi sakin sakin soralım: Elinizde 3,15 milyon liranızı böyle hangi işe yatırsanız 2,4 milyon lira kazanabilir siniz?

6 ayda 2,4 milyon lira, ayda 400 bin liradan biraz daha fazla bir para demektir. Hangi işi yapsanız, hangi mesleği icra etseniz bu miktar bir para kazanabilir siniz?

Yıllar önce Ali Şen’in Maga Deri şirketinin avukatlığını yapmıştım. Müvekkil ben işçilerle, ara madde tedariki ile üretilen maddeleri pazarlamakla uğraşamam dedi. İzmit halkının o pis kokusu da üretici firmayı bezdirmişti. Ali Şen işyerini kapatma kararı aldı. İşçilerin tüm işçilik haklarını hesap edip ödedik. İşyerine kilit astık. Müvekkil ben dedi, bu işlerle uğraşmak, boğuşmak istemiyorum dedi. Devlete elimdekini borç veririm. Hazine garantisi ile dertsiz, tasasız bu işten iki kat, beş kat daha çok kazanırım dedi. Güldük içimizden, ama o haklı çıkmıştı.

Bu insanlar Türkiye’nin nabzını iyi biliyorlar.

Biz bilmiyoruz ama onlar çok iyi biliyorlar.

Türkiye’de rant her zaman en çok kazandıran sektördür. Rant Türkiye’de en değişmez değerdir!

 

2 comments On RANT EN DEĞİŞMEZ DEĞER

Yorum bırakın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.